HARJUJEN VÄLIIN VIRITETTY RAJATON JA VAPAA RUNOILEVA YHTEISÖ. RUNOUTTA VUODESTA 2009 ALKAEN.

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Suolainen tyttö

Ja tyttö ei voi jäätyä, vaan lämpenee
aivan niin kuin meri , jonka suolasta
suolaisista kyyneleistä on rakennettu.
Ja niin tyttö
saa aikaan ilmastonmuutoksen,
ja kaukana
vanha aurinko nauraa palavaa partaansa.

17 kommenttia:

 1. Suolaisella tytöllä on ihan varmaan ilmastonmuutoksellista voimaa.

  VastaaPoista
 2. Naistenko syy siis tämä ilmastonmuutoskin...no voihan se olla. Tunnustan, että minulla on hiuslakkapullo ja suihkutan sitä hiuksiini, jos on tärkeä tapaaminen miehen kanssa. Pitkät kierrätyssessioni roskiskatoksella vesittyvät kertalaakista.

  VastaaPoista
 3. Naisten syy, ilmastonmuutos, eikö siitä voi päätellä kuinka suunnatonta vaikutusvaltaa käytämme..

  VastaaPoista
 4. Mutta hellyttävä runo kuitenkin on,ja tuo itku on mielenkiintoinen elementti. Itkevätkö tytöt? Itkua tulee nykyään tältä naiselta harvoin, mutta silloin kuin suolakiteet puskevat silmistä nesteen muodossa, niin loppua ei näy. Tunteet ovat pelottavia sanotettavia, niistä on vaikea kirjoittaa.

  VastaaPoista
 5. Niin ovat nuo tunteet vaikeita, ne ovat jokaisella samallatavoin epeteltavissa, eivät ne ole kenessäkään valmiina, kun tilanteetkaan eivät ole.

  VastaaPoista
 6. Tuosta runosta tulee mieleen se färsaarelainen runoilijatar (nimeä en muista), joka viime kesänä kirjailijakokouksessa esitti runojaan laulamalla. Hän sulattaa kyllä keskikokoisen jäävuoren kirkkaasti alle minuutin.

  VastaaPoista
 7. syyllisille" kiitoksia, kuten myös Pegasokselle. Färsaarelainen runoiljatar taisi olla Lise Sinclair -juu, kyllä kyllä silloin pikkuveskukin lämpeni viisiastetta.

  tuo Seamus Heaney-tunniste liittyy hänen runoonsa Omantunnon tasavallasta. Katkelma siitä menee näin:
  "...että kaikki elämä sai alkunsa/ niiden kyynelten suolasta, jotka taivaanjumala itki/nähtyään unen jossa hän oli yksin iäti."
  -jotenkin noin, käännös Jyrki Vainonen

  Hyvää Itsenäisyyspäivää, mä lähen nyt korjaamaan fillaria ens'viikkoa varten.

  VastaaPoista
 8. Voipa olla kyse myös sisäisestä ilmastonmuutoksesta! Suolaiset tytöt ovat suloisia ja partaansa nauravat auringot rakastavat heitä :)

  VastaaPoista
 9. Tässä suolaisessa työtössä ja partaa nauravassa auringossa olisi myyttisen rakkausrunon aineksia - miten on Jorma, pois realismista, uusi aluevaltaus, kiinostaisiko?

  VastaaPoista
 10. Mittee se Lealiisa nyt. "myytillisiä" tarinoitahan minä olen kuvitellut kirjoittaneeni koko ikäni. Realismia on ollut ainoastaan kirjeissä Kelalle, työkkäriin, ja jollekin toimeentulotuki-rakkaalle, ja kaiketi aika vähän kait niissäkään. Kiitos kommentistasi.
  ps. ilmastonmuutos on oiva myytti.

  VastaaPoista
 11. Jatkuva väärinymmärretyksi tuleminen tuntuu aika ikävältä, onko se viestin välittäjässä vai vastaanottajassa - vaiko molemmissa. Energiaa kuitenkin menee aivan turhaan, hukkaan.

  VastaaPoista
 12. Ilmastonmuutos on muuten hemmetin hyvä myytin aines runoon. Kiitos tuosta färsaari-vinkistä. :)

  VastaaPoista
 13. Tarkoitin sitä, että suolainen tyttö, meren neito, suolatar joka lämpenee, siitä saisi myyttisen tarinarunon, jossa ydellä tasolla kulkee myös ilmastonmuutokseen kannanotto>"piiloitettuna." Hänen rakastettunsa olisi vanha parraks aurinko. He kohtaavat toisensa, mutta ovat saavuttamattomia toisilleen. Kylmä ja kuuma kuin päivänsäde valo, menninkäinen pimeä. Tämä on minun tapani nähdä tämän runon mahdollisuudet. Ja runohan jo on sinällään hyvä - näin minä luin sen.

  Mielikuva sinusta runoilijana on itselläni enemmän realistinen> vahvasti ja tarkasti faktoissa pysyvä, "toden-todessa pysyvä." Vaikkakin niin sinulla kuin myös meilä on kaikenlaisia runoja.

  VastaaPoista
 14. Lealiisalle paljon kiitoksia pohdinnoista.
  Mutten en nyt jaksa avata poetiikkaa (runousoppia), yritän pysytellä oman poesikseni (runotaitoni) epäm. poluilla.
  Hih. Olen siis lueskellut, edelleen, Savukeitaan Poetiikan ykkösosaa, kuten myös Ville Hytöstä Parnasso 7/09.

  VastaaPoista
 15. Minulla on vielä se Parnasso lukematta, pöydällä vasta eli vihta pitäs päästä tosi pitkään saunaan ja uneen ennen luentaa. Hypettää liikaa mulla. Mutta nyt tänään helpottunut ja onnellinen, kun näin kokonaisuuden, joka toimii, on hyvä tiedostaa, että kanntatti harjoitella 7 konserttikässäriä juuri tähän Ave Mariaan.

  VastaaPoista
 16. Se runoilijatar taisi olla Shetland-saarilta kotoisin. No, ei se mitään, ei tätä kuitenkaan enää kukaan lue...

  VastaaPoista
 17. Kyll vähän nolottaa, jos ja kun ollaan huhuiltu ihan väärällä saarella!

  VastaaPoista