HARJUJEN VÄLIIN VIRITETTY RAJATON JA VAPAA RUNOILEVA YHTEISÖ. RUNOUTTA VUODESTA 2009 ALKAEN.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

mämmi

Nyt kun minulla on toinen lautasellinen mämmiä menossa
niin tuli mieleen, että joku teistä esim. Terhi voisi kertoa
mitä kulinaristis-kansatieteellis-uskonnollista symboliikkaa
tähän autuuteen oikeen liittyy. Sillävälin kipaisen hakemassa
valintaladosta paksumpaa kermaa!!

14 kommenttia:

 1. Jopas sattui veli Jorma:
  "Mämmi viittaa synnistä puhdistumiseen. Mämmin merkitys juontuu israelilaisten pääsiäisjuhlaan, johon kuului happamaton leipä. Hapan oli juutalaisille pahan vertauskuva. Kristillisessä kirkossa kristityt ovat happamattomia, pahan vallasta vapautettuja.

  Makeaksi imellettyä mämmiä syötiin jo keskiajalla Länsi-Suomessa. Myöhemmin makeat leivonnaiset ovat saaneet saman merkityksen happamattomana herkkuna."

  Tämä on kyllä ihan lainaus tämän päivän Länsi-Savon pääsiäisjutusta. Muitakin versioita voipi olla ja laajempia. Mutta huh, hah, hei, mämmiä vaan kolmaskin lautasellinen. Sillä siitä synnistä pääsee.

  VastaaPoista
 2. Uusi ajantieto (WSOY 1991) kertoo mämmin olleen lounaissuomalainen paastonajanruoka. Mämmiä on syöty myös eväänä, leiväb päällä. Emäntäkoulut ja keittokirjat tekivät mämmin tunnetuksi 1890-luvulla. Mämmi on mainittu 1700-luvulla väitöskirjoissa suomalaisena erikoisuutena. Itsenäisyyden alussa mämmi nostettiin kansallisruoan asemaan. Itä-Suomessa tunnetaan eväsruokana myös marjamämmi. Voisko mämmi olla ympärivuotinen herkku? Kuka runoilisi mämmistä?

  VastaaPoista
 3. Voe Kiitos.
  Mämmit mömmöt ja muusat, mikäpä runoilijan elossa sen auvompaa.

  VastaaPoista
 4. Mä tiesin, että jotain pimeetä siinä mämmissä on. Synnistä puhdistuminen, kärsimys, just. Itse pidän ortodoksista pashaa paitsi esteettisesti, myös kulinaristisesti ylivertaisena.

  VastaaPoista
 5. Edesmennyt anoppini oli ortodoksi, joten meillä pääsiäisestä on tullut merkittävä juhla. Pasha on jumalten ja ortodoksisen kirkon lahja ihmiskunnalle. Parempaa ei voi olla, ainakaan paljon.

  Mämmit jää multa tekemättä, mutta lupaan että kun kunnialla sinne Lahteen päädytään niin ens vuonna keväällä on meillä kunnon pashamaistiaiset. Peritty ohje, kermaa, voita, hunajaa, rusinoita, manteleita.

  Joten pistäkää minut sitten tilille tästä lupauksesta.

  VastaaPoista
 6. Joo, pashaa päivät, yöt mämmiä. Ihana piinaviikko tulossa.

  VastaaPoista
 7. Pasha vai mämmi-äänestys, minä oon ehottomasti pasha-naisia!

  VastaaPoista
 8. Pasha, jos pitää valita. Ehdottomasti.

  Mutta hyvä mämmi ja kunnon kerma on herkkua myös. En muista nyt sitä hyvää merkkiä, muistan sitten kaupassa kun näen rasian.

  VastaaPoista
 9. Kun olin lapsi meillä keiteltiin mämmiä liedellä kattilassa. Siinä se muhi ensin, ja sitten laitettiin mämmituokkosiin ja uuniin. Tykkäsin kyllä mämmistä, se on hyvää, ainakin se itse tehty. En ole koskaan ostanut valmista mämmiä joten en osaa arvioidasitä tänään.
  Pashaa olen joskus tehnyt koemielessä eikä se yhtään hullummalta maistunut.
  Gluneeniton ruokavalio on poistanut mämmin kuvioistani, vaikka sitä nyt saa kyllä gluteenitontakin. Pitänee maistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidosti imellettyä mämmiä voi valmistaa myös kotona.

   Gluteeniton aidosti imelletty mämmi valmistuu mämmimaltaiksi jauhetuista kauramaltaista tai mämmimaltaiksi jauhetuista tattarimaltaista. Imeltämiseen tarvitaan "puhdas kaura" kaurajauhoa.

   Poista
 10. Mämmiä minulle!

  Voitais ottaa Jorman kanssa mämminsyömiskisa. Mulle sanottiin, ettei saa syödä kolmasosaa tuokkosesta kerralla, mutta en kyllä uskonut. Ja väärä kerma, se on oikeasti suuri onnettomuus, pääsiäinen pilalla -luokkaa.

  Kuukausi sitten kyselin, että voisko jo ostaa, että äänestän kyllä mämmiä ja koko vuotiseksi herkuksi.

  Olen kai tosi syntinen vai päinvastoin.

  röh

  VastaaPoista
 11. Pääsiäinen on nyt kyll niin pitkäkällä et täytyy jättää kisaileminen ens'vuoteen. Syntinen olo vai ei ? Kyll kahden tuokkosen jälkeen alkaa tuntua aika synnittömältä, jotten sanoisi herttaiselta. hah.

  VastaaPoista
 12. Valmista gluteeniton aito imelletty mämmi.

  Kuumenna vesi 70-75 asteiseksi.

  Valmista seos luontaisesti gluteenittomista tattarimaltaista, luontaisesti gluteenittomista tattarijauhoista ja luontaisesti imeltävää entsyymiä sisältävistä gluteenittomista "puhdas kaura" kaurajauhoista notkeaksi puuroksi.

  Imellä noin 70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.

  Lisää suola ja mahdolliset mausteet.

  Kuumenna tehokkaasti sekoittaen kiehuvaksi ja siirrä sivuun 15 minuutiksi.

  Laita imelletty seos uunivuokiin ja paista noin 3 tuntia.

  VastaaPoista