HARJUJEN VÄLIIN VIRITETTY RAJATON JA VAPAA RUNOILEVA YHTEISÖ. RUNOUTTA VUODESTA 2009 ALKAEN.

lauantai 6. huhtikuuta 2013

FRAGMENTTEJA TIETOISUUDESTA ELI HEIJASTUKSIA TIEDONMUODOSTUKSESTA AIVOISSA

Päähän putoilee vain sattumuksia tai unia


Kuka kulutti ajan: dekolteni on ihan rypyssä, laita äkkiä jotain voidetta. Kuka kulutti ajan, isän kanssa luimme ääneen seitsemää veljestä 1981, itkimme. Nyt itken jotain muuta.

Tuleeko yhä enemmän aamuja jolloin kitalaki on unesta rohtunut. Vatsaa vääntää ja päätä särkee. Ei edes kello ole soinut. Tällainen aamu - seison surkeana tyhjä kahvipurkki kädessä. Kuka kulutti kahvinporot.

Kuka lähtee pyjamassa Valtsuun, se on kai vielä kyläkauppa, ja leikin: Möysä vielä hetken (koti)kylä.

* * *

Aivan yllättäin poskellani tuuli kuin keväällä 1985. Oliko se ravintola Berliinissä, Amsterdamissa vai Lahdessa, sillä ei ole merkitystä. Kuin olisimme olleet yksityistilaisuudessa. Sinä ja minä. Ja tässä hetkessä päätän: vaikka sairaus kuluttaisi muistini en unohda koskaan.

Sinä tanssit. Ja tanssit. Ja silmäsi koskuivat ilosta. Me kulutimme ajan, joka ei uponnut kuin haaksirikkoinen laiva kadoskiin vaan on läsnä kuin huulipunan tuoksu tai nimeämätön maku huulilla.

Ostan Valtsusta kaksikymmentä ruusua, kymmenen vaaleanpunaista ja kymmenen hehkuvaa auringonlaskua.

Degolteni on ihan rypyssä, laita äkkiä jotain öljyä. Ja sinä sanoit usein: voi kuinka suloisesti sinä punastut. Kokonaisen yön maistelimme hämärää valoa iholle katetulta pöydältä. Ajatus muistosta vie käden poskelle kuin etelätuulen.

* * *
* * *

"Vähän me pyydettiin, mutta paljon meille annettiin. Kirkasta kylmää vuodenaikaa peilata menneitä pihan jäälautoista. Kaksi iloista koiraa. Ja viimein." Se rypistynyt degoltee, laita äkkiä jotain rasvaa (se on vain minun pieni murheeni, joka kertoo kuluneesta ajasta, vastasin.)

Heti aamulla ovat supattamassa päähän ajatuksia. Öisin valtaavat yksityisen tilani, eivätkä mihinkään katoa, vaikka kuinka kauniisti pyydän. Vainajat. Luulisi heilläkin olevan oma paikkansa tässä maailmankaikkeudessa niin kuin minullakin pitäisi olla.

Mutta ei, veli hääpuvussaan, vuodelta 1979, sutjakka nuorukainen. "Näin mäkilähdöstä laitetaan auto taskuparkkiin, itse ajat, minä en sinun puolestasi elä." Ja niin ovat piirtäneet minulle tarkan alueen, jossa olla, keittää kahvia ja polttaa tupakkaa.

Viestit syntymästä tavoittaa minut aina viimeisenä. Aivan kuin olisin kuolleille merkitty. Mummo touhuaa niin paljon, että en tolkkua saa, mutta jotain varten pitää talo olla tällingissä ja "emännän tuntee jo rappusilta ja porstuasta." Kulunut keinomokkatakki, josta minullekin riitti vielä vuonna 1983 kun oli uusiaalto ja musiikkia tukka täynnä.

Menin kerran kursiille, oliko se vuonna 2006, että oppisin mielikuvissa laittamaan vainajat komeaan veneeseen, hyvästelemään ja kiittelemään, etteivät enää palaisi. Kuka ajan kulutti? Meidän vainajat, siis minun armaat kalaman kukat, seisovat rannalla pyhäpuvuissaan,laittavat valkeita lumpeita ja vesiheinää soutuveneeseen ja minut sinne koirineni soutamaan virtaan. Heiluttavat somasti. Mutta mihinkään eivät katoa, eivät käskemälläkään.

Ja kovati tuntuu heillä asiaa olevan, aamusta yömyöhän, iltaan ja koko ajan. Tähän ei ymmärrykseni riitä: niin kovasti he haluavat ohjailla tämän puoleisia, eikö heille jo riittänyt -


* * *

Kahdekasan kilometriä pohjoiseen mummolasta oli talo nimeltä Välimaa, siellä asui hampaaton Veikko. Pyhäiltana se hölkytteli mummolan pihaan. Minulla oli uusi kesäkolttu, vuosi taisi olla 1975. Puuskutti siinä pihassa ja osoitti minua sormella kovaan ääneen: saako tuota tyttöä naira.

Minä juoksin metsään karkuun itku silmässä. Ei minun perään kukaan lähtenyt. Huomasiko seuraavanakaan päivänä, että olin jonnekin mennyt, metsään, sydänmaille.

Kaupungissa vuonna 1983 heräsin isän nousuhumalaan: ei paha oo kenkään ihminen toinen vain heikompi toista. Kelteisillään olohuoneessa konjakkilasi kädessä kuin suurella estraadilla yleisönään äitinsä isän kaappikello, kristallit tarkassa rivissä ja hopealusikat laatikossa.

Kaada minullekin. "Sinä se olet ainoa meidän pojista, joka juo konjakkia heti aamusta" Kas hyvää on rinnassa jokaisen vaik ain ei se esille loista.

Kirveli kitalakeen, mutta sisulla nielin, miehekkäästi.

Meidän perheessä on ollut kovempi homma kasvaa naiseksi. Kuin ihmiseksi. Tuli vain mieleen, kun aamulla voitelin degoteeni Sokoksesta luottokortilla ostetulla voiteella. Eikä isäkään enää Leinoa tai Kiveä tai muutakaan - makaa vain osana sairaalan sängyn reunaa, enkä minä tiedä mitä pitäisi sanoa, ajatella. Miten ylipäätään pitäisi olla. Tällaisessa tilanteessa.

* * *

Valtsusta ostetuista ruusuista, vaaleanpunaisista kolme on päättänyt etteivät avaudu. Rytistävät terälehtensä itseään vasten ja vaikenevat. Kuin kolme veljeä suuressa talossa jonka nimi voisi olla salaisuus. Tuoksu, ruusun tuoksu, rakkaudenko. Höpö höpö, sisarkateuden, jonka ymmärsin vasta aikuisena.

Vuonna 1968 täytin kaikki löytämäni kassit kirjoilla ja ilmoitin, että lähden kouluun. Vuonna 1969 ilmoitin, että en millään ehdi koskaan hoitaa omia lapsiani, koska opetan lapsia koulussa. Ihmisessä on kaikki tieto, kun hän syntyy. Ja sitten. Suurella työllä ja vaivalla lapsi koulitaan tämän maailman tavoille. Ketä varten? Minkä vuoksi?

Ja mitkä ovat tämän maailman tavat?
Tavattomuus!

Täytyy kadottaa kaikki luontainen tieto, käytös ja kysymyksen asettelu. Jotta jossain kohdassa, silloin kun siihen et ole varautunut ollenkaan, tyhjään päähän putoaa se kaikkea oleellisin kysymys itseydestä. Jotta sen jälkeen, kun sitä lähdet etsimään sinusta voidaan käyttää sellaisia sanoja kuten itsekäs tai egoistinen.

* * *

Mutta koirat. Ovat hetkessä iloisia. Nuorempi on löytänyt lumikinosten alta aidan rajat ja haukkuu jokaisen kulman omaksi. Vanhempi makaa matolla kuin aurinkonurmikon läiskällä - pyhä päivä, sunnuntai.


* * *
* * *

Minulla oli helppoa sydänmailla, mummolassa. Verrattuna naapuritalon Lailaan minä olin tyttö kaupungista ja vain kesäisin käymässä.

Laila oli kalpea ja hiljainen, kerran muistan hänen hymyilleen. Jos mummolan kesävieraat halusivat meistä valokuvan hän oli aina jotenkin vinottain takanani ja katsoi maata pitkin. Laila teki paljon töitä, hän ei joutanut leikkiä. Minä autoin häntä, leikin hänen auttamistaan. Saunan hämärässä hän opetti minulle kuinka veri pestään pois alusvaatteista. Kaivokylmällä vedellä, mäntysuovalla ja nyrkeillä.


17 kommenttia:

  1. Huomentapäivää Lealiisa! Luin ekan version, mutta se oli ehtinyt kadota. Joka tapauksessa, kuka kulutti ajan on toimiva ja kutkuttava idea. Pidän myös tuosta ajatuksesta käväistä kotikylän kaupassa pyjamassa kahvia ostamassa. Osaat kuvata arjen niin mehukkaasti ja proosallisesti, että sitä alkaa lukijakin rakastaa. Lisää! Kosolti aurinkoa sinne Möysään ja lähiseuduille, ja terveisiä!

    VastaaPoista
  2. No kun kauppareissulla syntyi jatkoa :) Ollos hyvä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Lealiisa. Aika ja muistaminen taitavat nousta keskeisiksi teemoiksi. Rakkauskokemus kerrostuu kauniisti, muistumia, välähdyksiä aistimuksista. Miten ihmeellistä on muistaa. Mitähän tästä kehkeytyykään vielä!

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Huh huh.
      Ompi viimenäkemän kasvanut kovasti tämä teksti. Erinomaista kerrontaa!
      Hyvä LL!

      Poista
  5. Väkevää tekstiä. Monet kohdat koskettavat ja puhuttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi - kiitos, mieitn juuri että voikohan näinkin kirjoittaa ja olit kommnetoinut. Jatkanen tätä vuosilukuhyppelyä sitten. Katsotaan mihin se vie.

      Poista
    2. Tuo viimeinen osa, täytyy myöntää, että innostuisin proosateoksesta, jonka toinen luku alkaisi noin ja sattuisin siltä kohdalta kirjan selatessa aukaisemaan. Mut ei mitään paineita...:)

      Poista
  6. No
    no
    no... minä tiedä kuinka kommentoida. Kas,kun toisaalta ajattelen että tämä on keskeneräinen, ainakin siitä päätellen, että siihen tulee aika-ajoin jatkoa - ja keskeneräisiä töitä ei pitäisi arvostella - niin minulle on opetettu.
    Mutta, toisalaalta, kun teksti on laitettu julkisuuteen, siis arvioinninalaisksi ja kun blogipohjaa voidaan myös ja käytetään harjoittelualustana.... niin
    No..
    tekstissähän on Sisältöä vaikka toisille jakaa, elämänkerrallista faktaa,tavanomaisen? arjenkuvausta unenomaisia merkintöjä, tajunnanvirtaa,filosofiaa ym okei, hyvä niin
    vaan mikä olis nyt sitten tämän se Muoto.
    suhtautuako tähän elämänkerrallisena kirjoituksena, sirpaleina eletystä, fragmentteina tajunnasta ja sen rajamailta,hallittuna, joskin kehittyvänä purkauksena jostain kirjoittajaa vaivaavasta, puhtaana(?) taideluomana vai minä
    en minä...
    tiedä
    jatka vain, ole hyvä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota kommentointia sikälis! :)

      Poista
    2. Kerrassaanmainiota kommnetointi! Tätähän mä Jorma juuri odotin -

      Autat paljon juuri tuolla yllä olevalla pohdinnallasi - mikäolisi semuoto, ja kuinka tähän tulisi suhtautua - ja fragemtteja tajunnasta/ tietoisuudesta - wau - se kuulostaa tarpeeksi epämääräiseltä ollakseen minulle ominaista ja luontaista.

      Ja, kun laitan tänne yhteisöömme julkiseksi tekstejä niin niitä SAA mielellään kommentoida juuri näin - CHR Terhonen ja Jorma - kiitos!

      Poista
  7. No joo, keskeneräisiähän nämä meidän tekstit monella tapaa ovat...

    Minä luin tätä avoimena runoprosessina, avoimena goldbergiläisenä muistikirjana, joka on vasta alku jollekin. Siis esiolettamukseni. Tässä on käytetty tajunnanvirtatekniikkaa, ja sieltä ryöpsyy nyt monenmoista tunnistamakseni genreksi luokiteltavaa aineista, monologia, runoutta, proosaaa, väittämiä... Lukija ehkä miettii, miten tästä saisi tekstin, johon voisi upota kokonaisuutena, helpommin, kun tarinaakaan ei varsinaisesti ole. Vai onko tämä teksti heijastus tiedonmuodostuksesta aivoissa, tutkielma siitä? Minä luin tästä mielenkiintoisia fragmentteja, alkuja tai pätkiä, ne voisivat olla proosateoksesta. Ne ovat sekamelskassa ja lukija joutuu pinnistelemään täyttääksen välit ja määrittelemään ja löytämään niiden merkityksen. Fiktiivisinä niitä luin vaikka kirjoittaja onkin tässä voinut näkemäänsä, kuulemaansa ja kokemaansa hyödyntää, niinkuin me kaikki kirjoittaessamme teemme.

    Ydinkysymys on, pitääkö tai voiko tekstiä määritellä jotenkin ja onko se edellytys lukukokemuksen mieluisuudelle?

    Muuten nykyisellä kirjoituskurssillani kirjoitamme toistemme teksteihin asioita, joita me itse niistä luemme tai jota kaipaamme, siis väleihin. Se voisi olla mielenkiintoinen harjoitus, tässäkin porukassa joskus toteutettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä. Kiitos Terhi. Sä osasit paljon analyyttisemmin ja ystävällisemmin esittää sen, mitä minunkin pään sisällä on risteillyt.

      Poista
    2. Höpö höpö Jorma - teidän kommentointinne tuki toisiaan loistavasti - jos tahtosisi yhden lukijan käyttäisi yhtä lukijaa, mutta minä ainakin olen mieltynyt LSP-kommentoinnissa nimenomaan moniääniseen lukijaan.

      Ja Terhi - hyviä kysymyksiä, todella, josta minulle juotui tällainen kysymys, että tarvitseeko asiat kirjoittaa loppuun asti, valmiiksi, muoto; tuleeko sen olla tunnistettava.

      Tässä viehätti: Heijastus tiedonmuodostuksesta aivoissa -

      HARJOITELMA: Fragmentteja tietoisuudesta eli heijastus tiedonmudostuksesta aivoissa -

      KIITOS!

      Poista
  8. Semmoinen ehdotus tuli vielä mieleeni, että olisiko vuosilukuja syytä edes jossain määrin häiventää, niitä on aika paljon, mutta ovatko kaikki tarpeellisia? Voisiko muistojen ajoittaminen tapahtua toisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ehdotus. En ole ehtinyt tähän asiaan vielä perehtyä, mutta se on käväissyt mielessäni, ne ovat ehkä tällä hetkellä vielä kirjoittajan omia työkaluja kuljettaa aivoheijastuksia - -

      Poista